22.10.09
Pastis
Мнозина от нас са убедени, че любимото пиво на французите е виното. Всъщност от 1932 година, анасоновата напитка Ricard постепенно и напълно печели сърцата им. Тя отговаря на вродения им усет към изисканост и умереност във всичко.
Не се заблуждавайте и не търсете прилика между Ricard и останалите подобни питиета с анасон като узо, самбука, мастика или абсент.
Единствено Ricard се произвежда чрез механично извличане на екстракти от изцяло натурални съставки. Освен анасонът, това е женското биле, напълно запазено благодарение на 45-те градуса алкохолно съдържание. Пастисът не оставя вкус на растителна смола, след консумирането му, както други анасонови питиета.
Наричат Ricard “френското мляко”. Неговият символ е слънцето, защото произхожда от слънчева Марсилия. Цветът на приготвената за пиене напитка, също е слънчев, млечно жълт. И производството на пастиса е свързано със слънцето. Към алкохола се добавят специални билки- звезден анасон от Китай, средиземноморско женско биле (или сладко коренче) и типичните провансалски подправки. Те напълно естествено отлежават в алкохола, без да се подгряват допълнително, а просто се остават под лъчите на топлото, марсилско слънце. Процесът се нарича мацерация.
Ricard никога не се консумира като концентрат, а се разрежда точно 1: 5 (една част Ricard към пет части студена вода). Можете да прибавите и лед, но запомнете едно важно правило, за да избегнете пресичането на напитката. А то гласи, че ледът се добавя, след като сте смесили Ricard с вода. Добре е водата да е с високо качество и да е минерална, а не чешмяна. Така алкохолното съдържание става 7,5° и питието е подходящо за аперитив и освежаване.
Пастисът Ricard се отличава не само с качествата си, но и със самото си създаване.
През 30 –те години на 20 в. марсилецът Пол Рикар (Paul Ricard) решава да създаде абсолютно нова алкохолна напитка. Тогава той пламенно се отдава на събирането на рецепти и информация, както за различни билки, така и за разнообразни аромати, дълго изучава процеса на мацерация и смесването на съставки. Благодарение на събраните знания, Рикар създава рецептата на новия пастис. Създателят на питието сам го представя пред собствениците на барове и ресторанти. Пастисът бързо печели слава, благодарение на няколко основни свои качества. Той е сто процента натурален, силно освежителен е и има благотворно действие върху човешкия организъм и най-вече върху храносмилателната система (заради екстрактите от билки). Не на последно място, питието днес за повечето французи (според изследване това е твърдение на всеки девет от десет души ) е символ за най-добрия анасонов алкохол, защото доставя истинска наслада.
Производител на Ricard е втората в света и първа в Европа, компания за производство и дистрибуция на висококачествени алкохолни напитки - Pernod Ricard.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар